Keuhkosyövän toteaminen

Keuhkosyövän diagnoosin varmistamiseen on käytettävissä monenlaisia menetelmiä. Jos diagnoosi on selkeä, sinulle ei välttämättä tehdä jokaista alla mainituista tutkimuksista.

Keuhkojen kuvantamismenetelmiä ovat perinteinen röntgenkuvaus ja tietokonekuvaus. Solu- ja kudosnäytteet otetaan keuhkosta tähystyksen tai leikkauksen yhteydessä. Patologi eli näytteiden tutkimiseen erikoistunut lääkäri määrittää otetuista näytteistä syövän tyypin. Tulosten saaminen voi kestää useitakin viikkoja, mutta solutyypin ja levinneisyysasteen määrittämistä kannattaa odottaa rauhallisesti. Ne ovat tärkeitä oikeanlaisen hoidon suunnittelussa.

Seuraavassa käydään tarkemmin lävitse keuhkosyövän toteamiseen käytettäviä tutkimuksia.

Keuhkoröntgen: Röntgenkuvaus on tärkein perustutkimus, kun epäillään keuhkosyöpää. Keuhkoista otetaan edestä ja sivusta röntgenkuvat, joilla selvitetään mahdollinen lisätutkimusten tarve.

Tietokonekuvaus eli tietokonetomografia: Tietokonekuvaus (TT tai CT) on menetelmä, jossa keuhkoista muodostetaan kuva tietokoneen avulla. Siinä keuhkojen ja ylävatsan aluetta kuvataan useasta eri suunnasta tähdätyillä röntgensäteillä. Tietokonekuvauksella määritetään tarkasti kasvaimen koko ja sijainti sekä keuhkosyövän levinneisyys. Tutkimus on nopea ja vaivaton. Kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. TT-tutkimus sopii hyvin myös ahtaan paikan kammosta kärsiville.

Magneettikuvaus: Magneettikuvausta käytetään tarvittaessa aivojen kuvantamiseen, jos epäillään etäpesäkkeitä. Se antaa joissakin tilanteissa lisätietoa syöpäkasvaimen sijainnista rintakehän alueella.

PET-kuvaus: Positroniemissiotomografia eli PET on kuvantamismenetelmä, jonka avulla voidaan havaita syöpäkasvain sen kiihtyneen aineenvaihdunnan perusteella. PET-kuvauksessa suoneen ruiskutetaan merkkiainetta, joka kertyy syöpäsoluihin. Näin syövän levinneisyys pystytään määrittämään hyvin tarkasti.

Keuhkoputkentähystys eli bronkoskopia: Bronkoskopiassa keuhkoputkia tutkitaan taipuisan letkun avulla. Letku viedään kurkun kautta keuhkoputkien sisään. Jos poikkeavia alueita tai kasvaimia havaitaan, voidaan tähystimen kautta ottaa koepaloja. Tutkimus tehdään makuuasennossa tutkimuspöydällä.

Biopsia eli koepala: Biopsialla tarkoitetaan keuhkokudosnäytteen eli koepalan ottamista mikroskooppitutkimuksia varten. Biopsian avulla voidaan selvittää syöpäkudoksen tyyppiä ja laatua. Näytteet otetaan eri tavoin kasvaimen sijainnin mukaan:

  • tekemällä keuhkoputken tähystysleikkaus
  • ottamalla näyte ohuella neulalla rintakehän läpi
  • ottamalla näyte ohuella neulalla suurentuneista kaulan tai soliskuoppien imusolmukkeista
  • tekemällä pienimuotoinen keuhkojen kirurginen toimenpide (torakoskopia tai mediastinoskopia)
  • ottamalla näyte kasvaimen leikkauksen yhteydessä

Kudosnäytteestä määritetään syövän solutyyppi ja mahdollisesti erilaiset syöpää aiheuttavat mutaatiot. Oikeanlaisen hoidon suunnittelussa on tärkeää määrittää solutyyppi, eli se, onko keuhkosyöpä ei-pienisoluinen vai pienisoluinen. Lisäksi määritetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän alatyyppi, eli onko alatyyppi rauhassolusyöpä eli adenokarsinooma, levyepiteelisyöpä tai suurisoluinen keuhkosyöpä.