Verisuonten kasvun esto

Syöpäkasvaimen kasvu edellyttää toimivaa verisuoniverkostoa. Verisuonet kasvavat terveessä kehossa mm. haavojen paranemisen, sikiön kehityksen ja kuukautisvuodon yhteydessä. Syöpäkasvaimet ovat riippuvaisia verisuonista, jotka ruokkivat kasvainta hapella ja ravinteilla.

Kun verisuonten kasvu syöpäkasvaimeen estetään, kasvain alkaa kärsiä hapen ja ravinnon puutteesta, jolloin sen kasvu pysähtyy tai hidastuu. Ilman toimivia verisuonia syöpäkasvain ei pysty kasvamaan halkaisijaltaan juuri nuppineulan päätä suuremmaksi. Verisuonet muodostavat myös reitin, jota pitkin syöpäsolut voivat levitä muualle elimistöön. Siksi verisuonten kasvun esto hankaloittaa myös syöpäsolujen leviämistä muualle elimistöön Näin vaikeutetaan myös etäpesäkkeiden syntyä.

Verisuonten kasvua ja uudelleen muodostumista (eli angiogeneesiä) edistävät elimistössä monet tekijät. Tärkein niistä on verisuonikasvutekijä, josta käytetään lyhennettä VEGF (vascular endothelial growth factor). Se saa verisuonten pintaa verhoavat solut jakautumaan, minkä seurauksena muodostuu uusia verisuonia.

Verisuonten kasvun esto on tällä hetkellä yksi tutkituimmista biologisista hoitomuodoista. Biologisten hoitojen avulla on pystytty pidentämään levinnyttä syöpää sairastavien potilaiden elinaikaa useilla kuukausilla.