Mitkä ovat keuhkosyövän oireet?

Keuhkosyöpä on alkuvaiheessa vähäoireinen. Keuhkokudoksessa ei ole muuta tuntoaistia kuin yskänrefleksi. Ajan kuluessa oireita alkaa kehittyä.

Keuhkosyöpään sairastuneilla esiintyy usein seuraavia oireita: yskä tai yskän paheneminen, painon lasku laihduttamatta, verta ysköksessä, rintakehän kipu, hengenahdistus, äänen käheys, hengityksen vinkuminen sisäänhengityksessä, vähentynyt ruokahalu, uupumus tai sairauden tunne.

Tavallisin oire on yskän paheneminen. Ysköksen joukossa näkyvä veri on keuhkosyöpään selvimmin liittyvä oire, mutta se havaitaan vain noin viidesosalla sairastuneista. Myös muihin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen, voi liittyä veriyskös. Mikään näistä oireista ei esiinny pelkästään keuhkosyövässä.

Keuhkosyövistä noin neljäsosa havaitaan muusta syystä otetuissa röntgenkuvissa. Näillä potilailla ei ole välttämättä mitään syövän oiretta.

Osa keuhkosyövistä löytyy levinneinä, jolloin oireena voi olla mm. nielemisvaikeus, luustokipu tai kaulan tyvessä kovat, suurentuneet imusolmukkeet. Jos jokin oire huolestuttaa, ota yhteys lääkäriin ja keskustele asiasta.

Miten keuhkosyöpä syntyy?

  • Solut ovat elimistön pieniä rakennusosasia, joista kaikki elimistön kudokset muodostuvat. Solut jakautuvat tietyin väliajoin.
  • Jos solujen jakautuminen jostain syystä muuttuu hallitsemattomaksi, voivat solut kehittyä syöväksi. Lue lisää keuhkosyövän synnystä täältä.