Ruokien sisältämällä akryyliamidilla ei yhteyttä keuhkosyövän riskiin

  • artikkelit

Akryyliamidia sisältävien ruokien kuluttaminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan lisää keuhkosyövän riskiä. Akryyliamidia syntyy yleensä useissa eri ruoka-aineissa kypsennyksen yhteydessä. Tulokset perustuvat hollantilaistutkimukseen, jossa haluttiin selvittää ruokavalion yhteyttä eri syöpien syntyyn.

Tutkimuksessa seurattiin 120 000 ihmisten ruokailutottumuksia ja akryyliamidin kulutusta lähes viidentoista vuoden ajan. Kyseisen seurantajakson aikana 2 649 potilasta sairastui lopulta keuhkosyöpään. Seuranta-ajan jälkeisessä lopullisessa analyysissa paljastui, että akryyliamidin määrä ei vaikuttanut keuhkosyövän riskiin.

Kiinnostavana yksityiskohtana voidaan sitä vastoin pitää sitä, että naisilla, jotka kuluttivat suuria annoksia akryyliamidia, oli 55 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua keuhkosyöpään verrattuna pienempiä annoksia käyttäneisiin naisiin. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin ennenaikaista puhua akryyliamidin syöpää ehkäisevistä vaikutuksista, ennen kuin asiasta saadaan runsaasti enemmän tutkimustietoa.

Lung Cancer Risk in Relation to Dietary Acrylamide Intake. Janneke G. F. Hogervorst, Leo J. Schouten, Erik J. M. Konings, R. Alexandra Goldbohm, Piet A. van den Brandt. J Natl Cancer Inst 2009 101: 651-662.