Miten keuhkosyöpä todetaan?

 • Keuhkosyövän diagnoosin varmistamiseen on käytettävissä monenlaisia menetelmiä, kuten keuhkoröntgen, tietokonekuvaus, magneettikuvaus, PET-kuvaus, keuhkoputkentähystys ja koepala.
 • Jos diagnoosi on selkeä, sinulle ei välttämättä tehdä näitä kaikkia tutkimuksia.

Keuhkojen kuvantamismenetelmiä ovat perinteinen röntgenkuvaus ja tietokonekuvaus. Solu- ja kudosnäytteet otetaan keuhkosta tähystyksen tai leikkauksen yhteydessä. Patologi eli näytteiden tutkimiseen erikoistunut lääkäri määrittää otetuista näytteistä syövän tyypin. Tulosten saaminen voi kestää useitakin viikkoja, mutta solutyypin ja levinneisyysasteen määrittämistä kannattaa odottaa rauhallisesti. Ne ovat tärkeitä oikeanlaisen hoidon suunnittelussa.

Seuraavassa käydään tarkemmin lävitse keuhkosyövän toteamiseen käytettäviä tutkimuksia.

Keuhkoröntgen: Röntgenkuvaus on tärkein perustutkimus, kun epäillään keuhkosyöpää. Keuhkoista otetaan edestä ja sivusta röntgenkuvat, joilla selvitetään mahdollinen lisätutkimusten tarve.

Tietokonekuvaus eli tietokonetomografia: Tietokonekuvaus (TT tai CT) on menetelmä, jossa keuhkoista muodostetaan kuva tietokoneen avulla. Siinä keuhkojen ja ylävatsan aluetta kuvataan useasta eri suunnasta tähdätyillä röntgensäteillä. Tietokonekuvauksella määritetään tarkasti kasvaimen koko ja sijainti sekä keuhkosyövän levinneisyys. Tutkimus on nopea ja vaivaton. Kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. TT-tutkimus sopii hyvin myös ahtaan paikan kammosta kärsiville.

Magneettikuvaus: Magneettikuvausta käytetään tarvittaessa aivojen kuvantamiseen, jos epäillään etäpesäkkeitä. Se antaa joissakin tilanteissa lisätietoa syöpäkasvaimen sijainnista rintakehän alueella.

PET-kuvaus: Positroniemissiotomografia eli PET on kuvantamismenetelmä, jonka avulla voidaan havaita syöpäkasvain sen kiihtyneen aineenvaihdunnan perusteella. PET-kuvauksessa suoneen ruiskutetaan merkkiainetta, joka kertyy syöpäsoluihin. Näin syövän levinneisyys pystytään määrittämään hyvin tarkasti.

Keuhkoputkentähystys eli bronkoskopia: Bronkoskopiassa keuhkoputkia tutkitaan taipuisan letkun avulla. Letku viedään kurkun kautta keuhkoputkien sisään. Jos poikkeavia alueita tai kasvaimia havaitaan, voidaan tähystimen kautta ottaa koepaloja. Tutkimus tehdään makuuasennossa tutkimuspöydällä.

Biopsia eli koepala: Biopsialla tarkoitetaan keuhkokudosnäytteen eli koepalan ottamista mikroskooppitutkimuksia varten. Biopsian avulla voidaan selvittää syöpäkudoksen tyyppiä ja laatua. Näytteet otetaan eri tavoin kasvaimen sijainnin mukaan:

 • tekemällä keuhkoputken tähystysleikkaus
 • ottamalla näyte ohuella neulalla rintakehän läpi
 • ottamalla näyte ohuella neulalla suurentuneista kaulan tai soliskuoppien imusolmukkeista
 • tekemällä pienimuotoinen keuhkojen kirurginen toimenpide (torakoskopia tai mediastinoskopia)
 • ottamalla näyte kasvaimen leikkauksen yhteydessä

Kudosnäytteestä määritetään syövän solutyyppi ja mahdollisesti erilaiset syöpää aiheuttavat mutaatiot. Oikeanlaisen hoidon suunnittelussa on tärkeää määrittää solutyyppi, eli se, onko keuhkosyöpä ei-pienisoluinen vai pienisoluinen. Lisäksi määritetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän alatyyppi, eli onko alatyyppi rauhassolusyöpä eli adenokarsinooma, levyepiteelisyöpä tai suurisoluinen keuhkosyöpä.

Miten keuhkot toimivat?

 • Keuhkot ovat kaksi pesusienimäistä, kolmionmuotoista hengityselintä, jotka sijaitsevat rintaontelon sisällä. Keuhkot tuovat sisäänhengityksellä happea elimistöön ja poistavat uloshengityksellä hiilidioksidia elimistöstä.
 • Keuhkosyöpä tarkoittaa pahanlaatuista kasvainta keuhkojen alueella. Ymmärtääksesi keuhkosyöpää sinun on hyvä tuntea keuhkojen rakenne ja toiminta. Lue lisää täältä.

Mitkä ovat keuhkosyövän päätyypit?

 • Oman syöpätyypin tietäminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa olennaisesti hoitomenetelmän valintaan.
 • Keuhkosyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin sen perusteella, miltä syöpä näyttää mikroskoopilla tarkasteltuna.
 • Noin 85 % keuhkosyövistä on ei-pienisoluisia ja 15 % pienisoluisia. Lue lisää keuhkosyövän päätyypeistä täältä.

Mikä on keuhkosyövän ennuste?

 • Keuhkosyövän ennustetta on vaikea arvioida, sillä jokainen potilas on erilainen ja jokaisen sairauteen hoidot tehoavat eri tavoin.
 • Ennusteeseen vaikuttavat ensinnäkin useat eri tekijät, kuten ikä, yleiskunto, syövän tyyppi ja levinneisyysaste.
 • Keuhkosyövän ennuste on parantunut viime vuosina uusien hoitojen ansiosta. Lue lisää keuhkosyövän ennusteesta täältä.