Mikä on keuhkosyövän ennuste?

Eräs eniten askarruttavista asioista on yleensä oman taudin ennuste. Ennustetta on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, sillä jokainen potilas on erilainen ja jokaisen sairauteen hoidot tehoavat eri tavoin. Hoidot myös kehittyvät jatkuvasti, joten lääkäreiden on mahdotonta ennustaa tautisi kulkua tarkoin, vaikka pyytäisitkin arviota.

Tietoa hakiessasi saatat löytää eri lähteistä erilaisia ennusteita, jotka perustuvat mm. taudin tyyppiin ja levinneisyysasteeseen. Ennusteiden tulkinnassa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja ottaa huomioon kaksi tärkeää asiaa. Ennusteeseen vaikuttavat ensinnäkin useat eri tekijät, kuten ikä, yleiskunto, syövän tyyppi ja levinneisyysaste. Toiseksi ennusteet perustuvat lähes poikkeuksetta keskiarvoihin, joiden avulla on mahdotonta määrittää tarkasti kenenkään yksilöllistä elinaikaa.

Ennusteissa ei myöskään voida ottaa huomioon kaikkein uusimpia hoitomenetelmiä. Ennusteet pohjautuvat yleensä tilastoihin, joissa yhtä potilasryhmää on seurattu 5–10 vuotta. Niinpä nyt julkaistavat tilastot kertovat siitä, kuinka tehokasta hoito oli viisi vuotta sitten, ja nykymenetelmistä saadaan seurantatietoa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Levinneen keuhkosyövän hoito on kehittynyt merkittävästi viidessä vuodessa, ja tänään keuhkosyövän hoitoon on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin viisi vuotta sitten.

Suhtaudu siis varauksella erilaisiin ennusteisiin ja tilastoihin. Keskitä voimasi mieluummin omaan hyvinvointiisi.