Hyppää sisältöön

Keuhkosyövän ennuste ja seuranta

Tupakoinnin lopettaminen parantaa ennustetta vielä keuhkosyövän toteamisen jälkeenkin.

Keuhkosyövän hoitojen aikana ja niiden päätyttyä potilaan tilannetta seurataan säännöllisin väliajoin lääkärin vastaanotolla yleensä keuhkosairauksien tai syöpätautien poliklinikalla. Kuvauksia tehdään yksilöllisen seurantaohjelman mukaisesti tai tarvittaessa mikäli uusia oireita ilmenee. Seurannassa etsitään mahdollisia merkkejä syövän uusiutumisesta, etenemisestä tai leviämisestä. Lisäksi kartoitetaan mahdollisia annettujen hoitojen haittavaikutuksia. Seurantakäynnit ovat hyviä hetkiä puhua lääkärin tai hoitajan kanssa myös omista tuntemuksista, ajatuksista ja huolista.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa ennustetta vielä keuhkosyövän toteamisen jälkeenkin. Tupakoinnin lopetus edistää keuhkosyöpäleikkauksesta toipumista ja parantaa muun muassa sädehoidon tehoa. Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta tarvittaessa siihen on mahdollista saada lääkkeellistä apua. Asia kannattaa ottaa herkästi puheeksi seurantakäynnillä tai muuten asioidessasi terveydenhuollossa.

Syövän ennuste on yksi eniten askarruttavista asioista. Ennustetta on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, sillä jokainen potilas on erilainen ja jokaisen sairauteen hoidot tehoavat eri tavoin. Hoidot onneksi myös kehittyvät jatkuvasti.

Tietoa hakiessasi saatat löytää eri lähteistä erilaisia ennusteita, jotka perustuvat muun muassa keuhkosyövän tyyppiin ja levinneisyysasteeseen. Ennusteiden tulkinnassa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska syövän tyypin ja levinneisyysasteen lisäksi ennusteeseen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten ikä, yleiskunto ja muut sairaudet. Lisäksi ennusteet perustuvat lähes poikkeuksetta keskiarvoihin, joiden perusteella on mahdotonta määrittää tarkasti kenenkään yksilöllistä elinaikaa.

Ennusteet pohjautuvat yleensä tilastoihin, joissa kyseistä potilasryhmää on seurattu esimerkiksi 5–10 vuotta ja nykymenetelmistä saadaankin pidemmän aikavälin seurantatietoa vasta usean vuoden kuluttua. Levinneen keuhkosyövän hoito on kehittynyt merkittävästi viime vuosina ja tänään keuhkosyövän hoitoon on olemassa enemmän vaihtoehtoja, kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.

Tuki ja neuvonta

Sairauden kanssa ei pidä jäädä yksin

Syöpään sairastuminen on jokaiselle yksilöllinen kokemus. Vertaistukea ja keskusteluapua on saatavilla tukea tarvitseville.

Lue lisää
Hoito

Miten keuhkosyöpää hoidetaan?

Keuhkosyövän hoito on kehittynyt nopeasti, ja nykyään tarjolla onkin useita eri hoitovaihtoehtoja.

Lue lisää

Hae